Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Pražské komorní divadlo představí remake němého filmu
iDNES

PRAŽSKÉ KOMORNÍ DIVADLO PŘEDSTAVÍ REMAKE NĚMÉHO FILMU

 
Ukřižovaná: scénický remake po 82 letech

Na podkladě českého filmu ruského režiséra Borise Orlického z roku 1921 a původní předlohy Jakuba Arbese připravilo Pražské komorní divadlo a organizace pro ochranu nejvyšších kulturních hodnot Střežený Parnass scénický projekt zabývající se tématy ukřižování a stigmat. Premiéra představení Ukřižovaná proběhne 6. června 2003.

Film vypráví o důstojníkovi Karlu Vyšínovi, který se zamiluje do Ruth, dcery židovského krčmáře. Karlův přítel Xaver také miluje Ruth, ale nechce stát Karlovi v cestě.

Když Ruth otěhotní, rozhněvaný otec ji prokleje a vyžene z domu. Ruth s děckem se vrací k otci v okamžiku, kdy ve vsi vypukne pogrom. Krčmář je zabit a Ruth ukřižována.

Jejího syna Jana zachrání Xaver. Ruth dopraví dobří lidé do kláštera. Jan žije u pěstounky a po čase studuje na univerzitě. Zde mezi profesory pozná Xavera a rozpomene se i na ukřižovanou matku. Když onemocní, odjíždí na venkov, kde se setká s mladou židovkou Ruth, která mu připomíná matku.

Vyzná jí svou lásku, ona ho však odmítne, dokud se nevyjasní případ ukřižované. Jan odjíždí do války. Od vojáků se dozví nejen o pogromu a ukřižování, ale i o záhadné ženě žijící v klášteře.

Navštíví ji a pozná v ní svou matku. Po zranění leží Jan v lazaretu a na kříži svaté Starosty se mu zjeví matka. Přichází Janova milá s otcem a matka mladému páru žehná.

Vedoucí pracovníci Střeženého Parnassu Zdenek Plachý a Jiří Šimáček ustrnuli v úžasu nad poetickou mohutností tohoto snímku a s pohnutím připravili jeho obnovenou filmovou a divadelní premiéru.

Upozorňují, že Střežený Parnass nezachází s tímto historickým materiálem, aby si přivlastňoval jeho estetickou hodnotu, ale aby zcela vážnou podvratnou hrou s kontexty a identitou zkoumal jeho možnosti jako nositele významů a komunikačního nástroje.
 
iDNES, 2. června 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením