Skip Navigation Links
Svět a divadlo

CENY ALFRÉDA RADOKA ZA ROK 2010 - ANKETA KRITIKŮ: DIVADLO KOMEDIE A (O)HLASY KRITIKŮ

 
IVANA UHLÍŘOVÁ získala Cenu Alfréda Radoka v kategorii Ženský herecký výkon roku 2010 za roli Alžběty v inscenaci Víra, láska, naděje.

Jan Grulich: Výkon, který je v naprostém souladu s celkovou koncepcí či interpretací hry (téma bezdomovectví, sociální krach), ale zároveň nesoucí patinu originálního (ozvláštňujícího) a neopakovatelného dynamického projevu této mladé herečky.

Jan Kerbr: V autenticitě nemá u nás asi konkurenci.

Roman Sikora: Obrovské nasazení, artikulační a mimická přesnost ve skvělé inscenaci.

Pavel Širmer: Skvěle souzněla s hrdinkou, naprosto se přizpůsobila osobité koncepci inscenace, významně přispěla k naléhavosti celkového vyznění.

Alena Zemančíková: V Alžbětě zúročila svou dosavadní hereckou cestu prostou klišé a okoukaných profesionálních „fíglů“.


Nominace na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Divadlo roku 2010:

Jan Grulich: Za obdivuhodnou snahu už po několikáté o dramaturgické uchopení sezony středoevropského divadla (sezona česká, německá a nyní rakouská).

Michal Novák: Oáza jistoty progresivní dramaturgie vztahující se k dnešku.

Pavel Širmer: Přední pražské divadlo se pro mě tento rok ocitlo na vrcholu. Vznikla zde řada výborných a zajímavých inscenací, které se navíc staly hodnotnými vyjádřeními k současnosti. Stálí režiséři, u nichž jsem někdy dříve pozoroval „opakování se“, mě tento rok překvapili novými a účelně uplatněnými postupy.


Nominace na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Inscenace roku 2010:

Peter Handke: SPÍLÁNÍ PUBLIKU 2010 (režie: Dušan D. Pařízek)

Pavel Širmer: Zdůraznění nadčasových myšlenek a zdařilá aktualizace kdysi skandální hry. Přesné a výmluvné poukázání na nešvary současného divadla i vkus obecenstva. Inscenace, která v českém divadle chyběla.

Lenka Dombrovská: Jedinečný divadelní a politický manifest Divadla Komedie – každý se v něm najde!

Petr Christov: Je to dnešní, je to o divadle, je to o možnostech naší/každé doby, je to politické a svede to přítomné očistit.

Marie Zdeňková: Vytříbená sebereflexe souboru, podporovaná nejen hereckými výkony, ale i přesnou kompozicí kostýmní škály Kamily Polívkové.

Vladimír Just: Sice vše, co je doslovný Handke, je trochu vyčpělé, ale zato vše, co k tomu (nejen slovně!) bytostně dodali herci i režisér, je výsostné divadlo roku 2010. Silně sebekritickou inscenaci (i metaforu publika) totiž chápu i jako spílání pražským radním...

Günter Senkel / Feridun Zaimoglu: ČERNÉ PANNY (režie: Dušan D. Pařízek)

Marta Harasimowicz: Strohá inscenace dramatu o německých muslimkách pojímá široce diskutované společenské téma, aniž by je bulvarizovala nebo nabízela laciné odpovědi...

Ödon von Horváth: VÍRA, LÁSKA, NADĚJE (režie: Kamila Polívková)

Pavel Širmer: V kontextu českého divadla nebývale autentické, konkrétní a doslovné narážky na současnou sociálně-politickou situaci.

Michal Novák: Přesný zásah, který zůstává umělecky důslednou prací, nikoli okatým gestem.

Roman Sikora: Za nanejvýš aktuální sociální a politické téma a razanci a nápaditost, s jakou k němu tvůrci přistoupili.


KAMILA POLÍVKOVÁ byla nominována na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku 2010.

Alena Zemančíková: Režisérka a citlivá kritička postindustriální společnosti (jako scénografka je na této cestě už několik let).
 

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením