Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Sonda do současné ruské dramatiky
Scena.cz

SONDA DO SOUČASNÉ RUSKÉ DRAMATIKY

 
Pražské komorní divadlo uvede v premiéře v Divadle Komedie inscenaci Třetí Řím. „Utopie a ironie. Lidé spoléhají na pomoc zhůry, ale přitom je potřeba vynaložit vlastní vůli pro dosažení cíle,“ popsal hlavní témata hry režisér Miroslav Drábek a dále upřesnil: „Nemožnost začít rychle teď a znovu. Lidé mají slepou důvěru ve velké věci, ale v tom spočívá nebezpečí fanatismu. Autor zdůraznil místní, tedy ruská měřítka životních hodnot, jako alkohol a totalitní myšlení.“
Hrají Jiří Štrébl, Karel Dobrý, Martin Finger, Josef „Žluťák“ Hrubý a Barbora Lukešová. Premiéra ve středu 28. ledna 2004 od 19:30 h.

Hra Třetí Řím představuje určitou sondu do současné ruské dramatiky. Divadlo Komedie tak přispívá dalším dílem k mapování současné evropské dramatiky. Alexander Sepljarskij patří mezi současnými ruskými divadelními autory mezi absolutní špičku. Jeho hry jsou nekompromisní, kritické, používají velmi současný jazyk a rozhodně netrpí nedostatkem silných témat. Režisér Miroslav Drábek s výtvarnicemi Janou Prekovou (scéna) a Martinou Lukešovou (kostýmy) inscenují Třetí Řím v chladném mramorovém prostoru foyeru Komedie, což ještě podtrhuje zvláštní izolovanost Sepljarského sibiřského dramatu.
Příběh o zvláštním soužití pěti lidí, jejich vzájemných láskách a nenávistech, bezvýchodnosti jejich postavení a absolutní neperspektivitě jejich života může na první pohled působit, jako ne příliš optimistický, ale takovýto příběh přináší i humor a nakonec i víru, že se může zrodit i v takovémto prostředí něco nového.
 
JoMe, Scena.cz 27. ledna 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením