Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Zajatci
Český rozhlas

ZAJATCI

 
České kulturní prostředí jakoby se konečně pozvolna probouzelo k odhodlání vzdorovat špinavostem české politické sféry. V inscenaci Zajatci v pražském Divadle Komedie zašli tvůrci v tomto směru poměrně daleko. K předvedení únosu a popravy jednoho z těch, co k nám v plytkých frázích dennodenně promlouvají z obrazovky a z tisku.

Hra Zajatci Davida Jařaba, který je také režisérem inscenace, zachycuje skupinu mladých lidí odhodlaných k zoufalému činu. Při vědomí politicky ovládané justice a policie, arogance a beztrestnosti mocenských elit, tedy přesně toho, co známe z naší reality, rozhodnou se vzít spravedlnost do svých rukou. A začít trestat dosud nepotrestatelné. Za jejich lži, podvody, krádeže, za všechny osudy, které zničili svými korupčními rozhodnutími. Jediný trest, který je však možné jim v takové situaci uložit, je smrt. Není k dispozici žádná věznice a trest má být také výstrahou ostatním. Signálem, že už se konečně našel někdo, před kým mocní beztrestní nejsou.

David Jařab se nezaměřuje na vykreslení politických mechanismů. Ponechává je spíše v náznacích a pozornost soustředí na psychologii skupiny mladých, ztvárněných typově výraznou Ivanou Uhlířovou, Vandou Hybnerovou, Stanislavem Majerem a Jiřím černým. Zaměřuje se na jejich vztahy a pochybnosti provázející je ke konečnému rozhodnutí. Zabít člověka pro ně totiž není samozřejmostí. Nahání jim to strach. Někdy je ovšem dlouhých pauz a psychologické neurčitosti až příliš a hovorová, téměř nedivadelní řeč zvolená autorem, chvílemi v ústech herců klopýtá jako mrzák.

Zdá se, že zásadnějšího směřování ke společenské angažovanosti se pražská divadla přestávají bát. A projevuje se to také v jejich repertoáru. V Divadle Komedie zatím v radikalismu zašli nejdále. A vyslali také našim politikům jasný signál. Mimo jiné jim sdělují, že pokud se budou nadále chovat jako dosud, může se jim stát, že s nimi bude naloženo jako se zločinci. Za obecného souhlasu. Nejsou totiž ani nesmrtelní, ani všemocní.
 
Roman Sikora, Český rozhlas, 17. dubna 2009

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením