Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > TEMNĚ LÁKAVÝ SVĚT „MATKA JE MRTVÁ, JÁ TAK ŘÍKAJÍC SÁM!“
Ex On-line

TEMNĚ LÁKAVÝ SVĚT „MATKA JE MRTVÁ, JÁ TAK ŘÍKAJÍC SÁM!“

 
Temně lákavý svět má svou vlastní specifickou přitažlivost, kterou nelze jednoduše dešifrovat. Jeho prostor je prázdný a i přes zjevnou záhadnost se vám bude zdát tak blízký. Temně lákavý svět nevypovídá o ničem konkrétním a jeho autoři k tomu nevolí ani žádnou přesně stanovenou žánrovou formu. V tomto světě se mluví o smrti se stejně racionálním chladem jako o procesu fotosyntézy, jež je právě jejím protikladem. Lež je povýšena na společenskou normu. Nikdo neřeší přítomnost či absenci pravdy, nebo snad dokonce její reálnou existenci. Mystifikace a klamání druhých se obracejí proti samotným strůjcům lži a stávají se jejich identitou.
Veškerou zodpovědnost klade režisérka Katharina Schmitt na herce, kteří své pevně vykreslené charaktery v průběhu představení neopouštějí. Herecká akce je postavena na statičnosti s výrazným poukázáním na mimiku obličeje a minimalistická gesta, jež pak o to více vynikají. Ivana Uhlířová, Daniela Kolářová a Marian Roden rozehrávají, každý ve svém stylu, vysoce rytmizovaný a harmonický koncert. Ivana Uhlířová — neuroticky křečovitá a zároveň křehká, Daniela Kolářová — vědecky chladná a uvnitř vášnivá, Marian Roden — naivně starostlivý a vypočítavě zákeřný. Veškerý temporytmus závisí na přesné výměně replik. I přesto, že se jedná o vůbec první uvedení hry současného, vysoce oceňovaného rakouského autora Händla Klause u nás, díky citlivé práci režie a přesné herecké spolupráci si může Divadlo Komedie připsat další průlom do české divadelní tvorby.
 
Veronika Štefanová, Ex, 22.2.2008

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením