Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Händl Klaus: Temně lákavý svět
PragueOut.cz

HÄNDL KLAUS: TEMNĚ LÁKAVÝ SVĚT

 
Výpravy do temných stránek lidské duše jsou nekonečné a jejich obsah je nevyčerpatelný. O tom by vám mohli vyprávět třeba v Divadle Komedie, kde si prozkoumání nevraživých zákoutí psýché dali jako závazek pro letošní rok. Druhá premiéra podzimu jejich odhodlání jenom potvrzuje. Temně lákavý svět Händla Klause není žádnou růžovou zahradou.
Jsou setkání, na která jen tak nezapomenete, přičemž často ani nevíte proč. Händlův Temně lákavý svět ve vás tento pocit může vyvolat hned z několika důvodů. Je dostatečně neurotický na to, aby byl nesamozřejmý, mnoho z něj zůstane i po víc než hodině odhalování nadále skryto a jistý neklid zůstává i po tom, co se opona už dávno snesla na jeviště.
Na důkladném zneklidnění diváka, který se zdá být hlavním záměrem hry, spolupracuje jak text samotný (v překladu Petra Štědroně), který se opakovaně zacykluje a rytmicky pulzuje adekvátně ke zkracujícímu se dechu herců, tak strohá a lehce podsvětlená scéna dotvářená minimalistickým herectvím Daniely Kolářové, Ivany Uhlířové a Mariana Rodena, kteří většinu odehrají pomocí lakonicky úsečných gest a nepřístupného výrazu tváře.
Ze tří dlouhých dialogů, které spolu postupně vedou Corinna Schneiderová (Ivana Uhlířová), mladá lékařka, obsesivně zaujatá čistotou a palcem odříznutým komusi z nohy, Joachim Hufschmied ( Marian Roden), hodně podivný domácí, který by se svými nájemníky nejraději večeřel a daroval jim šaty po své zesnulé matce a Mechtilda Schneiderová (Daniela Kolářová), matka Corinny, distingovaná dáma, co za svým chladem skrývá vášnivou povahu, která ji kdysi protáhla postelemi všech ctihodných akademiků, kteří za to podle ní stáli, nebo se prostě momentálně k něčemu hodili.
Nepřirozená komunikace mezi všemi zúčastněnými postupně odhaluje odvrácenou stránku jinak zdánlivě neprůstřelných dialogů. Nikdo neovládá situaci, tak jak by si přál a každý na sebe nakonec prozrazuje víc, než by chtěl. Boj o racionální převahu kulminuje ve stísňujících situacích, ve kterých vítězí iracionalita pudů. Ať už rvačkou mezi Corinnou a Joachimem, nebo v náhlém erotickém splynutí domovníka a Mechtildy.
To, co je svedlo dohromady, a zároveň jim brání skutečně se k sobě přiblížit, zůstává nevyřčené a svůj předobraz nese v uříznutém palci, kolem kterého se namotává stále hustší klubko vzájemných lží a úskoků. Co jsou tihle tři zač nevíte na začátku, ale nedovíte se to ani na konci.
Je to vlastně téměř rodinné drama, kořeněné černým humorem a tragickým podtextem, který naznačuje až detektivní zápletku. Režie se pro divadlo Komedie ujala mladá dramatička a režisérka Katharina Schmitt, která teprve vloni ukončila svá studia režie činoherního divadla na pražské DAMU.
Händl Klaus se narodil v Tyrolsku v roce 1969. Původně byl divadelním hercem, ale objevil se i v několika filmech. Dnes se věnuje převážně psaní textů pro divadlo, scénářů a prózy, vloni byl zvolen kritiky časopisu Theater heute „dramatikem roku 2006“. Uvedení Temně lákavého světa je jeho premiérou na českých jevištích.
 
Kat, PragueOut.cz, 19. října 2007

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením