Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Proces v Komedii
Reflex

PROCES V KOMEDII

 
Ihned po prázdninách zahájilo Divadlo Komedie novým představením - dramatizací Procesu Franze Kafky. "Interpretace osudu Josefa K. je výzvou," uvádí v programu Dušan D. Pařízek, autor scénáře, výpravy i režisér v jedné osobě. Dlužno dodat, že nelehký úkol zvládl obstojně. Pro inscenování románu s řadou existenciálně laděných otázek zvolil jednoduchou scénografii: jevišti dominují stěny v prázdném prostoru postavené do písmene V, které se podílejí na vytvoření patřičně stísněné atmosféry a zesilují pocity bezvýchodnosti hlavního (anti)hrdiny. Šikovná instalace umožňuje zakomponování stínoher a také využití ploch coby projekčních pláten.
Krátké filmové úseky dokreslují někdy mírně cynické, jindy zas úzkostné stavy Josefa K. Klíčovou roli režisér obsadil Martinem Fingerem, který přináší velkolepý zážitek. Finger už dříve prokázal, že patří k české herecké špičce, drobnokresbou Josefa K. tento fakt přinejmenším potvrdil. Po herecké stránce se inscenace vůbec povedla; ostatní aktéři Fingerovi dobře nahrávají, což vždycky není úplně jednoduché. Proces zdařile odstartoval další sezónu Komedie, zároveň dobře zapadá do jejího repertoáru (mj. Jelineková, Bernhard, L. Klíma). Za úspěch lze považovat i zahraniční hostování - hned zkraje září se inscenace zúčastnila festivalu Projektion Europa v Hamburku. Jako většina kusů z dílny Pařízka či jeho kolegy Davida Jařaba ani tenhle není pro každého. Troufám si však tvrdit, že menšinové publikum, které od divadla nečeká jen oddych a zábavu, si do podzemí na rohu Vodičkovy a Lazarské rádo vždycky najde cestu.
 
Kateřina Rathouská, Reflex, 27. září 2007

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením