Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Deja Donne otevřou Konfrontaci
iDNES

DEJA DONNE OTEVŘOU KONFRONTACI

 
Autentické emoce, dramatické napětí a nekonveční projev - takový styl je charakteristický pro Deja Donne, podle renomovaných zahraničních kritiků jeden z nejpřednějších evropských souborů v oblasti moderního tance. Česká premiéra nejnovějšího představení Deja Donne There Where We Were, které před časem sklidilo velký ohlas na mezinárodním festivalu v Edinburghu, zahájí v pondělí v pražském Divadle Komedie přehlídku nového tance Konfrontace.

Skupinu s mezinárodním, jež pracuje s nekonvenčními pohybovými figurami a světelnými efekty, založili v Praze v roce 1996 česká choreografka Lenka Flory a Ital Simone Sandroni.

"Jde o kombinaci moderního tance založeném fyzicky náročných pohybových scénách, hudby, mluveného slova a dokreslujících scénografických prvků," uvedla pro iDNES produkční Deja Donne Jana Horčičková.

Světová premiéra představení se uskutečnila v rámci srpnového festivalu Tanzwerkstatt Europa 2003 v Mnichově ve zcela vyprodané Muffathalle. Nedlouho poté bylo prezentováno ve třinácti reprízách v Edinburghu, kde byli Deja Donne jediným reprezentantem české divadelní scény.

Během edinburghského festivalu získalo There Where We Were získalo prestižní cenu Total Theatre Award, kterou uděluje grémium divadelních kritiků a profesionálů britské umělecké obce.

Soubor Deja Donne založili Flory a Sandroni v roce 1996, kdy se oba podíleli na přípravě stejnojmenného představení. Během sedmileté existence se skupina představila v celkem 15 evropských zemích a v USA.

Největší úspěch sklidilo vystoupení Aria Spinta, které v říjnu loňského roku oslavilo slavnostní 100. reprízu v holandském Harlemu.

V České republice získal Deja Donne cenu Zlomené závory na Těšínském Festivalu “Na Hranici“ za nejúspěšnější představení festivalu v roce 2001 a cenu Divadelních Novin a Sazky za nejlepší baletní a taneční inscenaci v roce 2002.
 
dpi, iDNES, 13.10.2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením