Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Slawomir Mrožek o lidském údělu
Právo

SLAWOMIR MROŽEK O LIDSKÉM ÚDĚLU

 
Do roku 2006 vykročilo Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie už dva dny před Silvestrem. Uvedlo v premiéře jeden z řady pozoruhodných groteskních opusů Slawomira Mrožka Emigranti. V nastudování neméně pozoruhodné bratrské dvojice Karla a Mariana Rodenových, které režijně kočíroval Dušan D. Pařízek.
Mrožek sám zná úděl emigranta. Pravda, jemu v Itálii, ve Francii i v Mexiku přinesl spíš slávu, zařadil se k prominentům. Nikdy ale nezapomněl na starou dobrou střední Evropu. Zvedl svůj hlas proti okupaci Československa v roce 1968 i proti převratu Jaruzelského v rodném Polsku. Zakazovali ho, nikdy však naštěstí ne zcela důkladně.

Pře pánů AA a XX
Pro obyčejné lidi ale chlebem s máslem a medem pobyt v nové zemi nebývá. Nese s sebou nejenom pocit vykořeněnosti, ztrátu kontaktů, nemožnost navázat druhé, ale i skutečnou nouzi, odříkání, živoření kdesi v kutlochu pod schody. To je i případ autorových postaviček nazvaných v duchu jeho groteskních absurdit AA (Karel Roden) a XX (Marian Roden). Pařízek zdánlivě zvolil pro oba aktéry prostředí, které diváci a příznivci jeho Pražského komorního divadla důvěrně znají už ze Starých mistrů Thomase Berndharda. Jednoduchý stůl, omšelá postel, osvětlení holou žárovkou s primitivním cylindrem - z plechovky. Rekvizity - konzervy, kudla, základní potraviny. A plyšový pejsek, který v inscenaci má význam podobně klíčový jako Čechovova puška, která když v prvním dějství visí na stěně... Znáte to.
Méně jednoduché jsou charaktery AA a XX. Jejich soužití není přátelstvím, ale spíš jenom okolnostmi vynucenou symbiózou. AA Karla Rodena představuje typ intelektuálně dominantní. Obírá se úvahami, jak vybřednout ze sloty, i když to nepůjde. Naproti tomu XX Mariana Rodena živoří rovnou programově a za cenu podvádění i jediného blízkého člověka, který ho mimochodem usvědčuje v sebeobelhávání při snění o návratu domů. Může mrazit v kříži Ani na chvíli nečpí ze hry na Emigranty víc než parodičnost osudů a vztahů. Zaposloucháme-li se ale pozorněji, může nás mrazit v kříži.
 
Jiří P. Kříž, Právo, 17. ledna 2006

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením