Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > V Komedii hrají příběhy našlé na ulici
Aktuálně.cz

V KOMEDII HRAJÍ PŘÍBĚHY NAŠLÉ NA ULICI

 
V pražském Divadle Komedie měl 1. prosince premiéru čistě autorský projekt režiséra a autora Davida Jařaba nazvaný Vodičkova - Lazarská 12345 aneb 4+1. Nazván byl podle nároží ulic, na nichž scéna sídlí. Tato spíše negativní komedie s pozitivním poselstvím divákům nabízí "příběhy nalezené na ulici".
Podle mluvčí divadla Lenky Studenkové projekt, vytvořený spontánně a mimo plánovaný dramaturgický plán, specifickým způsobem mapuje dění v okolí Divadla Komedie, jeho atmosféru a noční život známého pražského teritoria. Kostýmy k nové inscenaci navrhla Kamila Polívková, hudbu složil Roman Zach. Na jevišti účinkují Martin Finger, Jiří Štrébl, Gabriela Míčová, Josef "Žluťák" Hrubý, Stanislav Majer a Roman Zach.
Projekt, který je na pomezí dokumentu, vypovídá o průhledech do jiných prostor a obhajobě základní důstojnosti každé lidské bytosti. Ale také o tom, jak se tvoří mýtus, jak se dějí zázraky a jak se píší knihy skutků.
"Ulice v srdci Prahy, kam chodí balíci nakupovat, mladí hejskové se opíjet, cizinci producírovat, všichni přestupovat a ztroskotanci troskotat. A přece v téhle zaprášené a hlučné výkladní skříni někdo žije," zní východisko této "recyklované" inscenace. Vypráví o zvláštním setkání těch "z ulice" s bytostí, která přichází odjinud, nemá minulost ani budoucnost, ale je ochotna naslouchat. A měnit.
Inscenace, jejíž repríza se uskuteční 10. prosince, prý byla inspirována nalezeným textem, průchody a průjezdy, ale také videozáznamem, fotografií a zvukovým záznamem mobilního telefonu.
 
ČTK, MaM, aktuálně.cz, 2. prosince 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením