Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Bestie je sice mrtvá, ale znovu ožije
Deníky Bohemia

BESTIE JE SICE MRTVÁ, ALE ZNOVU OŽIJE

 
Praha – Projektem na zvaným Bestie je mrtvá připomene Divadlo Komedie ve dnech 10. až 12. ledna desáté výročí úmrtí kontroverzního rakouské ho umělce Wernera Schwaba.

V rámci projektu se uskuteční výstava Schwabových výtvarných děl a proběhnou představení inscenací jeho tří her (Antiklimax, Lidumor, Prezidentky). Na závěr se ode hraje zvláštní pocta Werneru Schwabovi v podání významné německé herečky Jennifer Minetti za hudebního doprovodu F. M. Einheita, spoluzakladatele a bubeníka legendární německé hudební skupiny Einstürzende Neubauten. Werner Schwab se narodil 4. února 1958 v rakouském Štýrském Hradci. Vyrůstal pouze s matkou, bigotní katoličkou. V 70. letech se začal věnovat výtvarnému umění. Studoval v Grazu na škole uměleckých řemesel, poté na vídeňské Akademii výtvarných umění v sochařském ateliéru Bruna Gironcoliho. Po skandální premiéře jeho hry Prezidentky ve vídeňském Burgtheateru (1994) se stal kultovním autorem, šokujícím i vzbuzujícím nadšení. „Témata mě nezajímají, mé postavy se definují jazykem. Používám jazyk jako sochař. A je jedno, jestli je to zlato, nebo sajrajt, musíš prozkoumat látku, se kterou si hraješ,“ řekl jednou Schwab. Zemřel 1. ledna 1994 na následky nadměrné spotřeby alkoholu. Objevili ho v bytě, který obýval se svou přítelkyní, mrtvého - sedícího v křesle s rukopisem poslední hry v kapse. Spekulace o násilné smrti či možném podílu drog na náhlém konci byly jednoznačně vyvráceny. Názory jeho přátel se shodují, že prostě přecenil odolnost svého jen zdánlivě nezničitelného organismu.
 
tos, Deníky Bohemia, 7.1.2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením