Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Předtím/Potom odráží tvář střední Evropy
Mladá fronta dnes

PŘEDTÍM/POTOM ODRÁŽÍ TVÁŘ STŘEDNÍ EVROPY

 
Pražské Divadlo Komedie, specialista na německou moderní dramatiku, uzavře sezonu premiérou Předtím/Potom v režii Dušana Pařízka. V dnešní premiéře se představí Daniela Kolářová, Vanda Hybnerová, Filip Rajmont či Roman Zach.

Autor inscenace Roland Schimmelpfennig patří i u nás k vyhledávaným dramatikům. Jeho nejznámější hru Arabská noc uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy a ústecké Činoherní studio, hru Push up 1–3 má na repertoáru pražské Divadlo Na zábradlí.
Pařízek si zvolil jednu z nejsložitějších autorových her, která čítá na tři desítky postav a zahrnuje v padesátce obrazů řadu osudů. Formou se blíží spíš filmovému scénáři.
"Je to text, který si říká o úpravu pro konkrétní divadlo a jeho herce. V syrové podobě je takřka neuchopitelný. Poskládali jsme nově děje tak, že výsledkem je panoramatický obraz společnosti, který sedí na naši současnost a prostředí," říká Dušan Pařízek.
Předtím/Potom sestává z mnoha fragmentů příběhů, často nečekaně přerušených, které se skládají v obraz současné střední Evropy. Linky příběhů spojuje téma vztahů. Schimmelpfennig konfrontuje diváka s okolnostmi "před" a "po" dramatických zvratech v životech postav.
Pařízek děj situuje do devíti malých prostorů na scéně, a divák tak může sledovat několik akcí najednou. "Použil jsem rovněž prolínání, střih, přeskoky z jednoho děje do druhého," uvedl režisér.
 
kol, Mladá fronta dnes, 23. června 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením