Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Herečkou roku je Kolářová, hercem Rösner
Hospodářské noviny

HEREČKOU ROKU JE KOLÁŘOVÁ, HERCEM RÖSNER

 
Divadelní Ceny Alfréda Radoka se včera poprvé udělovali na větší scéně, než má Dejvické divadlo, a sice ve Stavovském divadle

Divadelní Ceny Alfréda Radoka se včera poprvé udělovali na větší scéně, než má Dejvické divadlo, a sice ve Stavovském divadle. Již tím se ukazuje rostoucí prestiž a také všeobecné povědomí o cenách udělovaných v osmi kategoriích. Divadlem roku se stalo pražské Divadlo Na zábradlí, které vyhrálo také v kategorii Inscenace roku. Tu divadlu vysloužil režisér Jan Nebeský adaptací hry Ernesta Jandla Z cizoty.
Cenou za nejlepší herecký výkon kritici poctili Danielu Kolářovou za její postavu matky v inscenaci U cíle, kterou pro Pražské komorní divadlo režíroval Arnošt Goldflam. Tutéž cenu v mužské kategorii získal Boris Rösner za netradičně pojatou roli Harpagona v inscenaci klasické hry Lakomec, kterou v pražském Národním divadle režíroval Michal Dočekal.
Národní divadlo získalo vavříny i v kategorii původní české hry. První scéna totiž dala prostor náročnému a od začátku ostře sledovanému projektu skladatele Martina Smolky a libretisty Jaroslava Duška - opeře Nagano.
Titul Talent roku si ze Stavovského divadla včera odnesla Magdalena Borová, kterou diváci znají například z titulní role inscenace Nestyda, jejíž předlohu napsal dramatik z Pobřeží slonoviny Koffi Kwahulé.
Výraznou osobností je také skladatel Petr Hromádka, kterého kritici ocenili za hudební doprovod pro tetralogii Morávkových adaptací Dostojevského Sto roků kobry v Divadle Husa na provázku.
Radoka za scénografii si odnesl Pavel Svoboda za scénu k opeře Bludný Holanďan plzeňského Tylova divadla.
 
mgd, Hospodářské noviny, 23. března 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením