Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Vanda Hybnerová bojuje proti mužské nadvládě
volny.cz

VANDA HYBNEROVÁ BOJUJE PROTI MUŽSKÉ NADVLÁDĚ

 
Hra čerstvé držitelky Nobelovy ceny za literaturu a Ceny Franze Kafky Elfriede Jelinekové s názvem Klára S. se 17. prosince dočká své české premiéry. V režii Davida Jařaba ji s Vandou Hybnerovou v hlavní roli uvede pražské Divadlo Komedie.

"Hudební drama Klára S. z roku 1981 patří k jejím textům s klasičtější dramatickou stavbou," sdělila Lenka Studenková z Divadla Komedie. Jelineková se ve hře dotýká základních témat své tvorby - postavení ženy ve společnosti, mužského šovinismu a fašismu v nejrůznějších stádiích svého vývoje.

"Hra se zabývá vzpourou ženy proti mužské mocenské dominanci a kritikou celkových sexuálně-mocenských poměrů mezi muži-uzurpátory a ženami podvolujícími se – čili oběťmi toho řádu," dodala Studenková. Klára S. je metaforou společnosti v pokročilém stádiu rozkladu, kde prakticky všechny postavy jsou reprezentanty "nemocí" tohoto světa.

Jelineková však přistupuje k celé věci se sarkastickým nadhledem, který otevírá prostor pro hru a humor. Klára S. je velkou černou komedií, kterou k nám autorka promlouvá jedinečným a absolutním divadelním jazykem. Sžíravost její vize má v případě tohoto textu až sadeovský rozměr.

Inscenace, z jejíž realizace musel z důvodu časové zaneprázdněnosti odstoupit režisér a nový ředitel Divadla Rokoko Tomáš Svoboda, vznikla pod režijním vedením Davida Jařaba. Vedle Vandy Hybnerové uvidíme v dalších rolích Martina Fingera, Jiřího Štrébla, Danu Polákovou, Gabrielu Míčovou či Janu Krausovou. Scénu a kostýmy navrhla Kamila Polívková.

Premiéra proběhne v Divadle Komedie 17. prosince od 19:30 hodin, nejbližští reprízy se pak uskuteční ve stejném čase 21. a 22. prosince a 10., 29. a 31. ledna 2005.
 
VOLNÝ, 8. prosince 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením