Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Ostrostřelci tentokrát zacílili na hudbu
Deníky Bohemia

OSTROSTŘELCI TENTOKRÁT ZACÍLILI NA HUDBU

 
PRAHA - Divadlo Komedie zahájilo novou sezonu již tradičně projektem Ostrostřelci. Premiéra se odehrála v pondělí, první repríza a zároveň poslední představení se uskuteční dnes večer.

Letošní Ostrostřelci jsou úzce propojeni s novým českým filmem Vaterland: lovecký deník, a to prostřednictvím dvou osob Davida Jařaba a Petra Haase. Režisér a autor scénáře k filmu David Jařab je zároveň autorem a jedním ze tří režisérů projektu Ostrostřelci.
Skladatel Petr Haas se významnou měrou podílel nejen na hudební složce filmu, ale je i autorem ústřední a jediné hudby k Ostrostřelcům, z níž vychází celý projekt. Tři původní krátké české hry Insects of Avalon, Jiný než ostatní a To jste přišel pozdě vznikly jako reakce na původní Haasovu skladbu Mechanické kontrakce pro smyčcový orchestr kvartet.
Třicetiletý skladatel Petr Haas, jehož hudební vývoj ovlivnili Edgar Varése, Ianis Xenakis a částečně prý John Cage či Anton Webern, studoval čtyři roky skladbu a hudební teorii soukromě u profesora Stanislava Jelínka. Díky němu se mimo technik klasické a barokní hudby seznámil také s principy nové hudby, které se od té doby věnuje. Letos na jaře mělo v Divadle Komedie premiéru také Haasovo scénické oratorium Rekonstrukce - oheň v hlavě. Hudba byla psaná pro tenor a bas, trombon, harmonium, tenor, amplifikační systém a - aleaordofon, postavený podle návrhu Petra Haase speciálně pro potřeby oratoria. " Jde o dvojramenné, aperiodicky kmitající kyvadlo zavěšené v jehlanovité, pět a půl metrů vysoké konstrukci. Ramena kyvadla rozkmitávají dvakrát šest strun, rozeznívají velký buben, činel a housle," přibližuje podobu a činnost svého aleaordofonu sám skladatel.
Vedle hudební skladby se Petr Haas věnuje publicistice. Od roku 2001 třeba spolupracuje s redakcí vážné hudby ČRO 3 Vltava, pro kterou napsal a natočil několik cyklů pořadů. Jako skladatel nyní chystá hudbu k hudebnědramatickému tvaru Parzival, který bude mít premiéru na jaře příštího roku.
 
Tomáš Stanislavčík, Deníky Bohemia 16. září 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením