Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Taková nenormální rodinka v Divadle Komedie
Impuls

TAKOVÁ NENORMÁLNÍ RODINKA V DIVADLE KOMEDIE

 
Šílenství, krev a sex. O tom vypráví hra německého výstředního dramatika Wernera Schwaba Antiklimax, kterou uvedlo pražské Divadlo Komedie. Jde o podívanou, kterou snesou jen stateční diváci, slabším náturám ji nedoporučujeme.
Hrdiny Antiklimaxu jsou členové jedné rodiny. Dospívající Marjánka, její bratr a rodiče. Otec je milovník dechovky; „muž z lidu“, který Marjánku pohlavně zneužívá. Bratr, aby se nedopouštěl podobného násilí, propadá systematickému sebeukájení. Matka všemu přihlíží, občas se spolupodílí na Marjánčině utrpení. Zvenčí sem vnikají představitelé rozličných institucí - policajt, doktor, kněz (v podání výtečného Martina Fingera). Na místo pomoci přispívají k dalšímu Marjánčinu trýznění. Depresivní hra ve čtrnácti obrazech ukazuje svět bez morálky, svět, kde vítězí šílenství. Každým výjevem proniká syrovost, sex a krev.
Inscenace se odehrává na dřevěné šikmě umístěné v hledišti. Diváci sedí na scéně. Dušan Pařízek inscenuje Schwabův text s nekompromisní věcností. Proniká až na dřeň autorova svérázného jazyka, naplněného novotvary. Herci se pohybují v přesně vymezeném půdorysu, výkon Gabriely Míčové v roli Marjánky prostupuje nervní napětí. Tíživá podívaná v Divadle Komedie má atmosféru drsné básně.
 
Saša Hrbotický, Impuls 12. září 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením