Skip Navigation Links
Lidovky.cz

KONEC ÉRY. PRAŽSKÉ KOMORNÍ DIVADLO DNES KONČÍ V KOMEDII

 
Desetileté působení Pražského komorního divadla v Divadle Komedie, které z této scény udělalo jedno z nejúspěšnějších pražských divadel, dnes odpoledne definitivně skončí. Soubor uvede poslední derniéru, hru Petera Handkeho Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli.

Představení je vyprodané, stejně jako tomu bylo v případě všech posledních repríz i derniér ostatních inscenací souboru. Poslední možnost vidět soubor bude v září na festivalu Divadlo v Plzni, kde uvede hru Rainera Wernera Fassbindera Odpad, město, smrt.

Pražské komorní divadlo v Komedii končí po neshodách šéfa souboru Dušana Pařízka s pražským magistrátem. Problém byl v několika milionech, o které nechtěl zřizovatel navýšit rozpočet divadla v loňském roce. Už v roce 2010 muselo divadlo kvůli snížení příspěvku od města dělat změny v repertoáru a rušit některé domluvené koprodukce se zahraničními scénami. Loni se Pařízek rozhodl nedělat dál kompromisy a působení souboru v Divadle Komedie ukončit.

Nejoceňovanější divadlo desetiletí
PKD v divadle působilo od roku 2002 a záhy z něj jeho šéf Dušan Pařízek vytvořil podle kritiků jednu z nejprogresivnějších scén v zemi. I přes velkou náročnost inscenovaných kusů, kdy na česká divadelní prkna soubor uváděl Wernera Schwaba, Thomase Bernharda, Roberta Musila, Josepha Rotha, Josepha Conrada, Ladislava Klímu, Egona Hostovského, Johanese Urzidila či Franze Kafku, mělo věrné publikum.

Soubor se stal nejoceňovanějším divadlem posledního desetiletí, třikrát byl Divadlem roku v rámci Radokových cen, ve kterých v několika ročnících bodovali i herci. PKD ale měl úspěchy i v zahraničí, zejména v německy mluvících zemích, jejichž dramatika dnes určuje směr, kudy se evropské divadlo ubírá. Pařízek se soustředil na současnou českou, rakouskou a německou dramatiku, na východiska této tvorby, tedy hlavně na meziválečnou modernu, a na práce překračující rámec klasické činohry.

Inscenace ožijí ve filmu
Inscenace Pražského komorního divadla (PKD) na scéně Divadla Komedie budou mít druhý život ve filmu. Režisér Radim Špaček během poslední sezony připravoval dokumentární cyklus, ve kterém zaznamenal 12 inscenací tohoto souboru.

Cyklus záznamů představení vzniká v produkci Čestmíra Kopeckého a zachycuje stěžejní inscenace souboru - Proces, Srdce temnoty, Legenda o svatém pijanovi, Weissenstein, Antiklimax, Nadváha, nedůležité: Neforemnost, Spílání publiku, Poslední chvíle lidstva, Goebbels/Baarová, Petrolejové lampy, Utrpení knížete Sternenhocha a Odpad, město, smrt.

Souběžně s dokumentem se natáčí v Kopeckého produkci i celovečerní hraný film podle posledně jmenované hry. Režisér Jan Hřebejk vychází ze scénáře Reinera Wernera Fassbindera a divadelní inscenace Dušana Pařízka, řekla ČTK Michaela Hofmanová ze společnosti První veřejnoprávní. Ve filmu hrají herci, kteří účinkovali i v divadelní inscenaci PKD. Premiéra se plánuje na druhou polovinu listopadu.

Divadlo bylo v tuzemských podmínkách výjimečné i organizační strukturou, chod divadla měl na starosti jen minimální produkčně-umělecký tým. Oproti zvyklostem nemělo PKD v zaměstnaneckém poměru techniky ani herce, přesto v Komedii vznikl výrazný soubor, který vedle dramaturgie byl jeho devizou.

Soubor sice zaniká, herci ale získávají angažmá na prestižních scénách počínaje Divadlem Na Zábradlí přes Činoherní klub (Martin Finger) po Národní divadlo (Martin Pechlát). Jiří Štrébl v Komedii zůstane a bude spolupracovat se souborem Company.cz. Pařízek kývl na nabídku Michala Dočekala režírovat v příští sezoně v Národním divadle Havlovu Zahradní slavnost.

Jako nástupce PKD město vybralo v konkurzu Divadlo Company.cz, které dosud působilo ve Strašnicích a s nímž uzavřelo smlouvu do konce roku 2016. Nový nájemce se prý chce orientovat na slovanskou dramatiku, a to zejména na polské tvůrce.
 
ČTK, Lidovky.cz, 31.7.2012

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením