Skip Navigation Links
čtk

CENY ALFRÉDA RADOKA OVLÁDLO DIVADLO V DLOUHÉ A KOMEDIE

 
Končící osazenstvo Divadla Komedie a v posledních letech již tradiční vítězové z Divadla v Dlouhé získali v sobotu večer Ceny Alfréda Radoka za inscenační výkony v minulém roce.

Třikrát zazněl při sobotním předávání Cen Alfréda Radoka za rok 2011 název pražského Divadla v Dlouhé.

Na základě hlasování více než osmi desítek kritiků a publicistů spolupracujících s časopisem Svět a divadlo získalo v jubilejním dvacátém ročníku toto prestižní ocenění za inscenaci hry Paula Claudela Polední úděl v režii Hany Burešové.

Herečka Helena Dvořáková za ni převzala Radokovu cenu za ztvárnění role Ysé a Martin Černý za návrh scény.

Divadlem roku se stalo už potřetí Pražské komorní divadlo Dušana Davida Pařízka; úspěšný soubor působící v Divadle Komedie však tento prostor k 31. červenci kvůli nedostatečné podpoře pražského magistrátu opustí.

Herec Martin Pechlát byl oceněn za výkon v inscenaci Legenda o svatém pijanovi, kterou na tomto jevišti nastudoval David Jařab.

Českou hrou roku se stali Jedlíci čokolády Davida Drábka, které uvedlo v autorově režii královéhradecké Klicperovo divadlo v dramaturgii Markéty Bidlasové. Radokovou cenou za hudbu byl odměněn Miloš Štědroň - tvůrce hudebního doprovodu k inscenaci Leoš aneb Tvá nejvěrnější, kterou v režii a úpravě Vladimíra Morávka připravilo brněnské Divadlo Husa na provázku.

Talentem roku 2011 byl vyhlášen herec Michal Isteník - člen brněnského divadla Buranteatr a činoherního souboru Městského divadla Brno.

V dramatické soutěži o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru za rok 2011, kterou vyhlašuje Nadační fond Cen Alfréda Radoka, usilovalo o prvenství 64 textů šesti desítek autorů. Vítězem se stala hra Jana Kratochvíla s názvem Vladimirova děvka. Další dvě místa obsadili autoři Nenad Djapič (Vídeňský hřích) a Iva Procházková (Brutto).

Když zástupci Pražského komorního divadla děkovali za ocenění, zahrála jim kapela Divadla v Dlouhé symbolicky Valčík na rozloučenou. "Bylo to krásných deset let, přijďte se na nás ještě podívat, máte k tomu do července příležitost," komentoval to Pařízek. "Třeba budeme dělat něco dál," dodal režisér David Jařab.

Režisérka Hana Burešová ocenila, že se našlo tolik příznivců Claudela a její inscenace. Poděkovala i těm, kteří na jevišti nejsou vidět včetně dramaturga Štěpána Otčenáška a překladatele Vladimíra Mikeše.

Pařízek během večera řekl, že bude režírovat v Národním divadle, což označil za výsledek seriózního vyjednávání šéfa činohry Michala Dočekala.

"Měl pochopení pro to, že nechci pracovat jinde než v Komedii. Teď jsme se dohodli na textu, který mě zajímá - je to jedna z prvních her Václava Havla, které jsem četl. Na české první scéně budu rád. Je to šance setkat se i s těmi, s nimiž jsem dělal v Komedii - například s Martinem Pechlátem. Třeba bude možné i hostování některého dalšího z našich herců. Třeba z toho bude spolupráce, která umožní do jisté míry navázat na to, co jsme realizovali v Komedii," vysvětlil Pařízek.

Večer vtipně moderovali členové loni už počtvrté zvítězivšího souboru Dejvického divadla David Novotný, Lenka Krobotová a Václav Neužil.

Od roku 2005 je udělována zvláštní cena Českého rozhlasu 3 - Vltava textu, jehož rozhlasovou verzi tato stanice odvysílá. Letos ji získal Michal Foff za hru Otevřené okno.
 
čtk, 26. února 2012

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením