Skip Navigation Links
Metro

SVŮDNÁ A NAPŮL NEVINNÁ TEREZA VOŘÍŠKOVÁ JAKO DOSPĚLÉ DÍTĚ LULU

 
Divadlo Komedie uvedlo premiéru hry německého dramatika Franka Wedekinda Lulu. Představení umocňuje skvělá hudba i scéna V hlavní roli Tereza Voříšková.

I když německý autor moderního dramatu napsal Lulu již více než před sto lety, v režii a scénické úpravě Davida Jařaba představuje i dnes stále aktuální a emoce vzbuzující téma: nedobrovolný osud v podobě předčasného dozrání a vstupu do života dospělých mužů mladé-náctileté dívky. Ta se zpočátku nevědomky, postupem času již proti své vůli stává otrokem několika „milostných“ vztahů, ač ji mužský svět vždy nakonec vidí v roli naprosto opačné. Lulu, jak se hlavní hrdinka jmenuje, hraje mladá herečka Tereza Voříšková a za svůj výkon jistě sklidí v každé z repríz zasloužený aplaus. V roli jejího spasitele-otrokáře se představí Martin Finger a v další roli submisivního muže s profesí fotografa držitel Radoka Martin Pechlát. Životem Lulu však projde více mužů, a i když každý z nich v ní vzbuzuje různé emoce a od každého z nich získává novou roli, její život postupem času naplňuje víc a víc samota. A právě prázdnota, svůdnost a nedospělost jsou atributy, které se Voříškové podařily nejlépe vyjádřit.

Samotné představení umocňují také jednoduchá a zároveň velmi nápaditá scéna, tak jak bývá v Komedii zvykem, a velmi zdařilá, atmosféru vystihující hudba. Scény se ujal režisér Jařab, hudbu si vzal na starost Ivan Acher.
 
Ondřej Nekola, Metro, 10. května 2010

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením